Här kan du lära dig mer om Downhill

Järvsö Bergscykel Park är en cykelupplevelse du inte har stött på tidigare. Lederna på berget är byggda för hand eller med grävmaskiner och naturliga hinder samt byggda finns på hela berget. Du kommer under din vistelse att cykla mer utför än du någonsin tidigare har gjort.

Läs mer och få inspiration till hur din dag i Järvsö kommer att bli.

Rekommenderad ålder

Alla oerfarna cyklister under 13 år bör ha tillstånd från föräldrar eller förmyndare att få vistas i parken eller cykla i vuxens sällskap.

Vår sitt lift har en rekommendation att personen som åker den ska vara minst 130 cm långa. Vår minsta cykel som vi hyr ut rekommenderar vi från 10 år och 140 cm lång.

Barn under 10 år är inte tillåtna att vistas i parken utan vuxens sällskap.

Kläder & skydd

Skyddskläder och skyddsutrustning rekommenderas för alla cyklister. I Järvsö Bergscykel Park är det obligatoriskt med fullface-hjälm.

En komplett utrustning består av full face-hjälm, överkroppsskydd, ben/knäskydd, handskar, långa byxor, långärmad tröja och träningsskor.

 

Cykeln

Lederna i Järvsö Bergscykel Park är speciellt anpassade för cyklar med dämpning. I flera av lederna behöver man ingen dämpning bak på cykeln, men det underlättar och gör upplevelsen både lättare och roligare.

Storleken på cykeln är också av stor betydelse. Man bör ha en cykel där cyklisten kan stå över sadeln med fötterna i marken. En cykel med för hög sadelstolpe är inte att rekommendera.

För att hyra cykel hos Järvsö Bergscykel Park bör cyklisten vara minst 140 cm lång. Kortare cyklist får cykla på egen cykel i vuxens sällskap.

Cykel med fotbroms är inte lämpliga i cykelparken. Barn bör vara vana att hantera en cykel med handbroms.

Det är högt slitage på cyklar som används i cykelparken.
Tänk på att skrap och bucklor kan uppstå.

Vår sittlift tar dig säkert till toppen av berget. 

Liften

Det finns speciella hållare på sittliften där cykeln ska hänga. Med lite övning är det enkelt att få cykeln på plats, titta på hur andra gör och ta hjälp av vår liftpersonal som gärna hjälper till om du är osäker. Skyddsbågen ska alltid vara nedfälld vid uppfärd.

Skydda din cykel från repor och slitage. Vid lastning, lossning och transport av cykeln kan slitage på vissa delar förekomma.

Lederna

Grön = Lätt cykelled.

Blå = Medelsvår cykelled.

Röd = Avancerad cykelled.

Svart = Expertled för cykling.

I de gröna och blå lederna finns det inga hopp med mellanrum mellan hopp och landning utan här kan alla cykla. Cyklister med otillräcklig erfarenhet bör inte vistas i svåra leder då det ökar riskerna och blir en fara för andra.

 

Cykla här som nybörjare

Första varvet

Cykla den gröna leden som heter ”Monica” från toppen och hela vägen till botten. Det här är en enkel stig som är anpassad för nybörjare. Hastigheten är låg och det finns inga hopp eller dropp utan här kan du i lugn och ro lära känna cykeln och berget.

Andra varvet

Cykla ”Monica” igen.

Tredje varvet

Nu kan du ta dig an vår stora maskingrävda led ”Barbro”. Den är bredare, har stora velodromkurvor och är fylld med härliga hopp. Vill du inte hoppa går det jättebra att bara rulla över hoppen, det finns inga överraskningar. I ”Barbro” är farten högre än i ”Monica” så kom gärna förberedd. Kommer det en snabbare cyklist bakom dig ska du inte behöva känna press att släppa förbi, det är alltid de bakomvarande som måste anpassa sig.

Fjärde varvet

Nu har du troligen varit nere och druckit en kopp kaffe och tagit en fika och har hur mycket energi som helst. Då ska du prova på en blå led som heter ”Malin”. Den är i samma genre som ”Monica” men lite brantare. Det här är ett jättebra steg för dig om du vill gå vidare till att cykla röda leder.

Femte varvet

Nu har du kommit så pass långt att du kan gå tillbaka till ”Monica” eller ”Barbro” och cykla igen. Du kommer att märka att det går betydligt bättre än de första gångerna. Känner du dig säker på dig själv kan du senare under dagen gå över på den röda leden ”En tuff brud”, men bara om du känner dig säker. Det är ett ganska stort steg att gå från att cykla ”Malin” till att ta sig ner i ”En tuff brud”. De svarta lederna väntar du med till ditt nästa besök.

 

Cykeln och utrustningen

Som alltid är det viktigt (och roligast)
att ha rätt utrustning till rätt jobb!

Precis så är det i cykelparken, för du skulle väl inte använda en pensel för vattenfärg till att måla ett hus, eller hur? En downhillcykel har kraftig stötdämpning både fram och bak samt en mycket mer stabil och säker konstruktion än en vanlig cykel du kan cykla i skogen med. Har du ingen egen downhillcykel rekommenderar vi att du hyr en som är inställd efter din längd och vikt.

Det finns en anledning till att många cyklister använder stora överkroppsskydd – det händer att man vurpar.

Att köra omkull kan hända den bästa och visst skulle det vara onödigt att få blåmärken och skrapsår när det skulle kunna undvikas?

Att ha en riktig hjälm som täcker huvudet och ansiktet är en självklarhet i Järvsö. En så kallad fullface-hjälm är ett krav från oss när du cyklar här. Om du inte har en egen finns de att hyra.

Cykla en enklare led minst ett par gånger innan du ger dig på mer avancerade äventyr.

Kom ihåg att förutsättningarna kan ändras från dag till dag – väder och vind kan göra att lederna förändras.

Tips för roligare cykling

Börja med att värma upp. En kropp som är redo att cykla är mindre benägen att skada sig. Detsamma gäller din cykel, bli kompis med den och lär dig hur växlar och bromsar fungerar innan du ger dig ut i lederna. Cykla runt på planen utanför JBP och prova några svängar nedanför liften.

Stå upp!!! När du cyklar downhill sitter du aldrig ner, sadeln är enbart ett styrmedel du använder när du ska svänga med cykeln. Du står också upp för att det är lättare att manövrera cykeln på leden.

Pedalerna ska vara i en vågrät linje när du cyklar.

Känner du dig osäker? Hyr en guide för ett par timmar eller varför inte en hel dag. Finns att boka direkt på plats eller förboka online för att vara säker på att du får plats i grupperna eller en egen guide.

Vila! Drick mycket vatten, vila hela kroppen och ät så du orkar hela dagen.