Säkerhet & regler i Järvsö Bergscykel Park

Vi uppmanar våra gäster att följa dessa regler för att alla ska få en säker och trivsam upplevelse.

Klicka här för information i PDF-format

Välkommen till Järvsö Bergscykel Park – ett paradis för cyklister – här finns lätta leder för nybörjare och leder för experter från hela världen!

Vårt motto är cykling för alla. Vi har designat parken på ett sätt som ska göra det roligt och utmanande för alla som kommer till oss för att cykla downhill. Läs den här guiden och skaffa dig så mycket teoretisk kunskap som möjligt innan du ger dig ut i lederna – vi vill att du ska cykla på ett säkert sätt!

Olyckor kan hända vem som helst och när som helst, speciellt i första åket eller när du börjar bli trött. Det är viktigt att du som cyklist har koll på både din utrustning, lederna och inte minst din egen förmåga för dagen. Vi rekommenderar alltid att du tar några inspektionsåk för att värma upp din kropp och se vilka förutsättningar lederna har just den här dagen och att ta paus när du börjar känna dig trött. 

Kom ihåg att väder och vind kan radikalt förändra ledernas beskaffenhet och ändras snabbt.

Att cykla lederna flera gånger försiktigt är ett säkert sätt att utveckla din cykling – på så vis kan du höja din förmåga utan att kliva över din tröskel på vad du klarar av.

Fullfacehjälm och framdämpad cykel med skivbromsar är obligatoriskt

För att få cykla i anläggningen krävs en hjälm som täcker hela ansiktet, en s.k. fullfacehjälm. Vi rekommenderar även att man har ett överkroppsskydd samt knä och armbågsskydd. Cykeln måste minst ha en dämpad gaffel samt skivbromsar både fram och bak. Vi rekommenderar dock att man ska ha en heldämpad cykel.

All cykling sker med eget ansvar

Det är cyklistens egna ansvar att välja led efter kunskapsnivå och anpassa sin åkning efter sin egen åkskicklighet. En person per cykel. Målsman är alltid ansvarig för minderårig som vistas i Järvsö Bergscykelpark.

Parken får ej beträdas efter stängning

När liften inte är öppen räknas området som arbetsplats, därför kan det stå fordon i lederna samt personal som arbetar i dessa. Det är då förbjudet att cykla och vistas i anläggningens leder.

Det är cyklistens ansvar att känna till reglerna

Gästen ska vara införstådd med reglerna och villkoren i ”Slao:s lilla gröna” samt vara införstådd med Järvsö Bergscykel Parks egna regler – var uppmärksam på anläggningens skyltar och infotavlor. Vid brott mot dessa regler har anläggningen rätt att häva avtalet och dra in liftkortet.

Ladda hem här.

Respektera avspärrningar och förbudsskyltar

Vid brott mot dessa regler har anläggningen rätt att häva avtalet och dra in liftkortet.

Anpassa farten och visa respekt för andra cyklister/naturen

• Vandrare och andra trafikanter kan förekomma på lederna.

• Omkörning av andra cyklister är inte tillåtet. Prata då med dom och be om att få passera när de står stilla.

• Var särskilt uppmärksam där leder går ihop eller korsar varandra.

• Tänk på att anpassa farten efter väderleken.

• Stanna inte där sikten är dålig, så som vid krön, efter kurvor eller i brantare leder.

• Skräpa inte ner i anläggningen och cykla endast på märkta leder. 

Berusade eller drogpåverkade avvisas

Alkohol och droger försämrar cyklistens omdöme och reaktionstid, vilket utsätter även andra cyklister och personal för fara. Det är förbjudet att cykla alkohol- eller drogpåverkad.

Liftkorten är personliga

Personer som försöker åka lift eller vistas i lederna utan personligt eller giltigt liftkort krävs på en avgift på 1500 sek.

Cyklisten är ansvarig för sin egen utrustning

Det är cyklistens ansvar att se till att sin utrustning är i fullgott skick samt att se till så att cykeln inte orsakar skador på andra gäster, personal eller anläggningens utrustning.

JBP tar inget ansvar för ev skador som kan uppkomma på cyklar i cykelparken vare sig de uppkommer på lederna eller vid lifttransport.

Frågor & svar

Kan man boka via mail eller telefon?

Nej, det kan man inte. All bokning går via denna sida.

Vi större gruppbokningar eller konferenser ring eller skicka e-post.

Hur länge är parken öppen?

Liften kör igång kl 09.30 på förmiddagen och går till 16.00 på eftermiddagarna.

Obs: Vecka 44 öppet 09.00 till 15.00.

Kan man boka halvdag?

Nej, det kan man inte, vill man cykla mindre än en dag får man komma på drop-in.

Vilka skydd måste man ha i parken?

Vi har krav på fullface-hjälm. Vi rekommenderar starkt handskar, ben-, knä-, armbågsskydd samt överkropps- och ryggskydd.

Vilken storlek ska man ha på cykeln?

Det står på bokningssidan där ni väljer cykel, gå in på ”info” så står det mer utförligt där. Hittar du ingen som är ”exakt för dig” så ta den cykel som är närmast din längd, det fungerar oftast väldigt bra. Rekommendationerna är ”ungefärliga”.

Rekommenderar ni att man bokar cyklar i förväg?

Ja det gör vi. Vill man cykla under en helgdag eller under semestertider så rekommenderar vi att man bokar minst 1,5-2 veckor i förväg.

Vad gäller vid avbokning av cykel?

Fullständiga villkor finns på Köp & hyresvillkor i menyn på denna sida.

Får man åka i liften utan cykel?

Ja det får man, enkelbiljett finns att köpa i shopen.

Hur får jag lättast tag i er?

Via telefon ringer ni på 0651-76 91 92, under helgdagar/semestertider kan det vara svårt att komma fram p.g.a. hög belastning, då nås vi lättast på info@jarvsobergscykelpark.se

Kan ni ordna boende?

Ja. Boka gärna JBP Hotell – öppet alla dagar hela året.
Välj i JBP Hotell menyn här ovan.
För övrigt boende i Järvsö – kontakta vår turistbyrå på 0651-403 06.

Lär dig mer om Downhill

Järvsö Bergscykel Park är en cykelupplevelse för både unga som äldre.

För att ha en så rolig och säker upplevelse som möjligt har vi några tips!

Rekommenderad ålder

Alla oerfarna cyklister under 13 år bör ha tillstånd från föräldrar eller förmyndare att få vistas i parken eller cykla i vuxens sällskap.

Vår sittlift har en rekommendation att personen som åker den ska vara minst 130 cm långa. Vår minsta cykel som vi hyr ut rekommenderar vi från 10 år och 140 cm lång. Barn under 10 år är inte tillåtna att vistas i parken utan vuxens sällskap.

Kläder & skydd

Skyddskläder och skyddsutrustning rekommenderas för alla cyklister. I Järvsö Bergscykel Park är det obligatoriskt med fullface-hjälm.

En komplett utrustning består av fullface-hjälm, överkroppsskydd, ben/knäskydd, handskar, långa byxor, långärmad tröja och träningsskor.

Cykeln

Lederna i Järvsö Bergscykel Park är speciellt anpassade för cyklar med dämpning. 

Storleken på cykeln är också av stor betydelse. Man bör ha en cykel där cyklisten kan stå över sadeln med fötterna i marken. En cykel med för hög sadelstolpe är inte att rekommendera.

För att hyra cykel hos Järvsö Bergscykel Park bör cyklisten vara minst 140 cm lång. Kortare cyklist får cykla på egen cykel i vuxens sällskap.

Cykel med fotbroms är inte tillåtna i cykelparken. Barn bör vara vana att hantera en cykel med handbroms.

Det är högt slitage på cyklar som används i cykelparken. Tänk på att skrap och bucklor kan uppstå.

Liften

Det finns speciella hållare på sittliften där cykeln ska hänga. Med lite övning är det enkelt att få cykeln på plats, titta på hur andra gör och ta hjälp av vår liftpersonal som gärna hjälper till om du är osäker. Skyddsbågen ska alltid vara nedfälld vid uppfärd.

Skydda din cykel från repor och slitage. Vid lastning, lossning och transport av cykeln kan slitage på vissa delar förekomma.

Lederna

Grön = Lätt cykelled.
Blå = Medelsvår cykelled.
Röd = Avancerad cykelled.
Svart = Expertled för cykling.

I de gröna och blå lederna finns det inga hopp med mellanrum mellan hopp och landning utan här kan alla cykla. Cyklister med otillräcklig erfarenhet bör inte vistas i svåra leder då det ökar riskerna och blir en fara för andra.